aanvullende informatie cryotherapie

Contra-indicaties:

  • zwangerschap
  • auto-immuunziekten
  • suikerziekte
  • kanker, chemotherapie, radiotherapie
  • ontstekingen in het te behandelen gebied
In deze gevallen kan er niet behandeld worden.

Voor de behandeling:
Het is belangrijk dat je een week voor de behandeling niet harst in het te behandelen gebied. Elektrisch epileren of laser / IPL behandelingen in het te behandelen gebied zijn ook niet toegestaan. 

Tijdens de behandeling:
Een cryotherapie behandeling is niet pijnlijk. Het duurt ook niet lang: een plek wordt slechts enkele seconden behandeld (bevroren) met de CryoPen. Direct na de behandeling kan het behandelde plekje wat roder en gevoeliger zijn. Je huid kan eventueel een poosje licht branderig of tintelend aanvoelen. 

Resultaat:
Een behandelde pigmentvlek wordt eerst donkerder van kleur en er ontstaat korstvorming. De huid heeft tijd nodig om te herstellen, waardoor het uiteindelijke resultaat pas na 14 dagen goed zichtbaar is. Pigmentvlekken zullen beduidend lichter zijn geworden. Ook donkere pigmentvlekken kunnen zo goed behandeld worden. Soms ontstaat na de behandeling een licht vlekje. Hoe dieper het plekje in de huid bevroren wordt, hoe groter de kans op een lichter gekleurd vlekje. Ik begin daarom altijd voorzichtig, waardoor er soms een tweede of derde behandeling nodig is.


Voor fibromen is slechts 1 behandeling voldoende. Het steelwratje wordt na de behandeling donker van kleur en zal na een paar dagen van de huid af vallen.

Nazorg:

Behandel de huid met uiterste voorzichtigheid en houdt de huid goed schoon. Houdt de huid de eerste 24 uur droog. Je mag na 24 uur gewoon (lauw) douchen maar voorkom dat je te hard met een washandje over het behandelde gebied gaat. Het laten stromen van het water over het behandelde gebied is voldoende.

Vermijd gedurende 1 week na de behandeling zonlicht, zonnebank, sauna, hete douche of warm bad, en het gebruik van bruiningscrèmes. Gebruik de eerste vier weken een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger op de behandelde plekken. Als dit advies niet gevolgd wordt, is er een hoger risico op een depigmentatie, pigmentverschuivingen, verbranding en littekenvorming.

Intake en toestemming
Voorafgaand aan de eerste behandeling inclusief het intakegesprek stuur ik een toestemmingsverklaring (informed consent) toe. Deze kun je vooraf rustig doorlezen. Tijdens de intake vraag ik om de toestemmingsverklaring te tekenen. Tevens worden er vragen gesteld over je medische voorgeschiedenis, eventuele allergieën en medicijngebruik. Het kan zijn dat er om medische redenen moet worden afgezien van behandeling. 

Mogelijke risico's:

Na een cryotherapie behandeling kan er roodheid, zwelling en korstvorming ontstaan. Deze huidreacties zijn volkomen normaal en trekken vanzelf weg na circa 1 tot 2 weken. Belangrijk is niet aan de korstjes te krabben om littekenvorming en pigmentverstoring te voorkomen.  Ook kan er na de cryotherapie blaarvorming optreden.

Alhoewel cryotherapie een behandeling met relatief laag risico is kunnen toch bepaalde neveneffecten optreden (al zijn deze uiterst zeldzaam). Deze worden benoemd in de toestemmingsverklaring (informed consent) die je vooraf toegestuurd krijgt.