Er zijn verschillende oorzaken van acne zoals verhoogde groei van de keratinocyten, opeenstapeling van dode huidcellen, verstopping, kolonisatie van bacteriën en ontstekingen, zowel binnen als naast de comedo/meeëter (een ophoping van hoorn gemengd met talg in de uitmonding van het haarzakje) en toename van de talgproductie door invloed van androgenen (mannelijke hormonen). Maar wat heeft voeding hier direct mee te maken? Om hier achter te komen gaan we eerst kijken naar een aantal facetten op het gebied van voeding zoals: suiker, koolhydraten en zuivel.
Suiker en koolhydraten Suiker en koolhydraten worden vaak gezien als een boosdoener als het gaat om acne. Echter veroorzaken suiker en koolhydraten geen acne, maar ze kunnen mogelijk wel invloed hebben op de verspreiding van keratinocyten. Er is overtuigend bewijs dat voedsel met een hoge Glycemische Index en melk, acne kunnen aanwakkeren. Beide staan erom bekend dat ze androgenen (mannelijke hormonen) stimuleren, wat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van onzuiverheden. In de puberteit produceert het lichaam een overschot aan mannelijke hormonen (androgenen) die de productie van talg in de talgklieren stimuleren. De overproductie van talg is één van de symptomen die kunnen leiden tot acne. De testosteronspiegel stijgt zowel bij mannen als bij vrouwen in de puberteit. Testosteron kan acne veroorzaken, daarom komt acne zo vaak voor in de puberteit bij meisjes en jongens. Na het volwassen worden ontstaan er wat meer verschillen tussen mannen en vrouwen omtrent acne. Dit komt doordat de hormonen bij mannen zich door de jaren heen stabiliseren, terwijl de hormonen bij vrouwen blijven schommelen. Vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar en tijdens de menopauze zijn vrouwen gevoelig voor acne.
Glycemische index Doormiddel van de GI, Glycemische index, kunnen we er achter komen wat suiker doet voor de huid. De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed wordt opgenomen. Producten met een hoge GI worden heel snel verteerd door het maag- en darmstelsel. De glucose die hierbij vrijkomt wordt dan razendsnel afgegeven in de bloedbaan. Het gaat hier om voeding met snelle koolhydraten, zoals: snoep, koek, witte pasta, gebak en witbrood.
Etenswaren met een lage GI worden langzaam verteerd, waardoor glucose geleidelijk aan wordt afgegeven. Je krijgt bij deze producten dus niet meteen een hele stoot met suikers in de bloedbaan. Het gaat hier om voeding met langzame koolhydraten, zoals volkoren pasta, volkoren brood, haver, groenten en peulvruchten. Een combinatie met vetten, eiwitten en/of voedingsvezels zorgt ervoor dat het voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor komen de koolhydraten geleidelijk in het bloed en worden langzamer opgenomen. Voeding met een lage Gl wordt aangeraden. Dit resulteert in constante insulinewaarde en indirect minder groei, meer afsterving en dus minder ophoping van de keratinocyten, wat de kans op acne zal verminderen.
Zuivel Melkconsumptie is positief geassocieerd met hogere IGF-1-spiegels. Dit komt omdat (magere) melk androgene hormonen en suikers bevat. IGF-1 staat voor ‘insuline like growth factor 1’ en is een groeifactor, belangrijk voor bijvoorbeeld de groei van spier- en botweefsel. Maar IGF-1 stimuleert ook de groei van de keratinocyten, en bevordert mogelijk de vorming van comedonen/meeëters. IGFBP-3 staat voor ‘Insulin-like growth factor-binding protein 3’ en is een eiwit dat bij mensen wordt gecodeerd door het IGFBP3-gen. IGFBP-3 is een van de zes IGF-bindende eiwitten die sterk geconserveerde structuren hebben en de insulineachtige groeifactoren IGF-1 en IGF-2 binden. Maar IGFBP-3 zorgt ook voor de stimulatie van het afsterven en het remmen van de groei van keratinocyten. Melk bevat ook wei-eiwitten en aminozuren. Wei-eiwitten zijn in verband gebracht met verhoogde insulinespiegels. Leucine (natuurlijk aminozuur) in zuivel heeft mogelijk invloed op acne. Uit onderzoek blijkt dat aminozuren en wei-eiwitten bepaalde stoffen in talgcellen en keratinocyten stimuleren die op hun beurt weer invloed hebben op de talgactiviteit en verstopping.
Conclusie Alles wat we eten en/of drinken heeft een positief of negatief effect op het functioneren van ons lichaam en de huid. Het advies is dan ook om gevarieerd te eten, en zuivel, suiker en koolhydraten te beperken en indien nodig te vervangen door een volwaardig alternatief.